top of page
Vakspecialist Drama Plus

Vakspecialist Drama
Plus

In dit tweede jaar richten we ons op de drie onderdelen spelen, maken en begeleiden. Je ontwikkelt jezelf als speler, leert op verschillende manieren scènes maken en groeit ook dit jaar in jouw rol als begeleider van dramalessen. Je verdiept je kennis in het vak, leert het belang van drama in jouw beroepspraktijk verwoorden en ontdekt wie jij bent als Vakspecialist Drama. Onderaan de pagina lees je meer over het programma.

De opleiding Vakspecialist Drama is bedoeld voor leerkrachten, onderwijsassistenten, docenten, zorgmedewerkers, cultuur/maatschappelijk werkers en andere geïnteresseerden met een passie voor drama.

Bij afronding van Jaar 2 ontvang je een certificaat Vakspecialist Drama Plus. 

Studielast

Leerjaar 2: 64 uur

Deze uren omvatten 16 workshops, thuisstudie en het verzorgen van 3 dramalessen, inclusief lesopzet en een eindreflectie. 

De kosten

Leerjaar 2: €1080,-

Vergoeding lesstof: €100,- 
Totaalprijs: €1180,- excl. 21% BTW 

Je ontvangt een jaar lang toegang tot de methode Drama Online, verschillende readers, plus na iedere bijeenkomst een hand-out met daarin al het lesmateriaal dat aan bod is gekomen. 

 

Locatie: Utrecht

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Data:
2024: 25-09, 09-10, 06-11, 20-11, 27-11, 11-12.

2025: 15-01, 29-01, 05-02, 12-03, 02-04, 09-04, 07-05, 21-05, 11-06, 25-06.
19.30 - 21.30 uur.

Vakspecialist Drama Plus
Module 3

Spelen: spelkwaliteiten & uitdagingen


Door jezelf te ontwikkelen als speler krijg je meer inzicht in de verschillende elementen die bij toneelspel komen kijken. Hierdoor kun je de spelkwaliteiten en valkuilen van de spelers waarmee jij in de praktijk werkt eerder herkennen en ze erin begeleiden. Bij de start van Jaar 2 krijg je van ons improvisatielessen op jouw niveau waarbij we inzoomen op je krachten en valkuilen als speler. Ook in de maak opdrachten sta je als speler op de vloer en wordt je door ons geregisseerd.

Maken: maakatelier


Voor het maken van presentaties werken we vanuit twee startpunten: tekst en fysiek spel.Je krijgt een maakopdracht en gaat met andere deelnemers op de vloer scènes maken. Deze scènes worden daarna door ons geregisseerd: door een scène vaker te spelen, dingen toe te voegen of weg te halen pluis je hem echt uit. Je ziet hierdoor steeds meer mogelijkheden en zult merken dat de uiteindelijke presentatie hierdoor versterkt. Ook leer je de tips & trics die werken voor theater maken met jouw doelgroep.

Begeleiden: werken met jouw doelgroep
 

Iedere workshopavond wordt besproken wat jij meeneemt van de avond als speler en maker en hoe jij het geleerde kunt inzetten bij jouw doelgroep. Ook gedurende Jaar 2 sta jij als Vakspecialist Drama samen met jouw doelgroep op de vloer en geef je (in module 3 & 4) minimaal 4 dramalessen, of werk je in 4 bijeenkomsten met jouw groep aan een presentatie. Hiervoor maak je ter voorbereiding iedere keer een lesopzet. Lesgeven leer je immers door het te (blijven) doen.

Visie verwoorden


Waarom is de inzet van het vak drama belangrijk in jouw beroepspraktijk? Het kan lastig zijn dit goed onder woorden te brengen, daarom maken we daar samen werk van. Je krijgt artikelen aangereikt die je een duwtje in de juiste richting geven, daarna ga je zelf op zoek naar teksten die het belang van drama in jouw vakgebied onder woorden brengen en schrijf je in een visiestuk helder op wat jouw blik op de zaken is. Dit visiestuk blijft natuurlijk niet in je kast liggen maar wordt op jouw eigen manier gedeeld met je collega’s en andere geïnteresseerden.

Vakspecialist Drama Plus
Module 4

Spelen: jij als speler


In module 4 sta je onder regie van maarliefst twee medestudenten. Zij hebben een regieconcept bedacht en nemen jou daarin mee. Je ervaart het verschil tussen toneelspelen in een spelles en je voorbereiden op een presentatie waarvan je wilt dat alles goed gaat. Lukt het je om de woorden met de juiste intonatie uit te spreken, de gespeelde emoties kloppend over te brengen, je fysiek spel in passende grootheid op de vloer te zetten en dit alles met de juiste timing? Toneelspelen is hard werken, vraagt om precisie en daar duiken we in module 4 volledig in.

Maken: jij als theatermaker


Je krijgt twee spelers toegewezen en gaat met hen een presentatie maken, jouw 5-minuten regie. Jij verzint hiervoor het regieconcept: in welke stijl je gaat maken en met welke theatrale middelen, welke warming-ups je met hen doet, hoe je middels maakopdrachten tot scènes komt en hoe je van deze scènes een presentatie maakt. Welke stappen zo’n maakproces kent leer je van ons: wij structureren de grote lijnen van je maakproces en geven iedere week voorbeelden over hoe je het de volgende repetitie kunt aanvliegen.

Begeleiden: jij als begeleider
 

Naast dat je ook in deze module lesgeeft aan je eigen doelgroep heb je dus ook twee studiegenoten die je begeleidt in het maakproces van jouw 5-minuten regie. Hoofdzaak als begeleider is het opmerken van hun spelkwaliteiten en valkuilen en daarmee te werken: wat zijn hun krachten, waar kunnen ze nog in groeien en hoe richt jij je repetitie daarop in? Iedere groep waarmee je werkt heeft andere behoeftes, als begeleider leer je deze module om daarop alert te zijn en keuzes te maken om je spelers uit te dagen en te laten groeien in hun spel.

Jij als Vakspecialist Drama


De terugblik op afgelopen twee jaar: wie ben jij als Vakspecialist Drama? Wat maakt jou uniek, wat past er bij jou, waar hou jij van en hoe pak jij dingen aan op de vloer als speler, maker en begeleider? Wat gaan mensen zien en ervaren als ze met jou gaan werken? Je schrijft een korte biografie waarin jij jezelf voorstelt als Vakspecialist Drama en draagt deze op je eigen manier krachtig voor tijdens de uitreiking van het certificaat Vakspecialist Drama Plus.

bottom of page